Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz, osusz i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulą i marchew oczyść, cebulę posiekaj drobno, marchew zetrzyj na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzej olej albo masło, podsmaż warzywa aż zaczną się złocić. Przełóż je do mięsa.

Krok 2

Dodaj musztardę, mleko, bułkę tartą, natkę pietruszki, Przyprawę do wieprzowiny Knorr, rozkruszone mini kostki Knorr, wbij jajko - wyrób masę ręką. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Krok 3

Rozgrzej grill albo patelnię grillową. Zwilżonymi zimną wodą rękami formuj nieduże, okrągłe kotleciki, spłaszcz je. Kładź na grillu albo patelni, smaż po kilka minut z obu stron - przy odwracaniu uważaj żeby się nie rozpadły. Podawaj z ulubioną surówką albo po prostu z ogórkiem kiszonym czy pomidorami.

Krok 4

Usmażone kotleciki możesz też podawać w bułce jak hamburgery.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej