Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
586 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

3 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

80 mililitrów

1 łyżeczka

1 opakowanie

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na pyzy mieszając fix i 300 ml wody razem z jednym jajkiem. Masę odstaw na 10 minut na bok aby zgęstniała.

Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - Krok 1

Krok 2

Cebulkę pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem, na złoty kolor.

Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - Krok 2

Krok 3

W między czasie przygotuj farsz. Mięso przepuść przez maszynkę. Dodaj koperek, bułkę tartą, przyprawę Knorr oraz podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - Krok 3

Krok 4

Z mięsa formuj małe centymetrowej średnicy kulki. Kulki obtocz w cieście ziemniaczanym. Jeśli masa na kluski będzie mało plastyczna dolej trochę więcej wody.

Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - Krok 4

Krok 5

Pyzy gotuj przez około 3 minuty. Ugotowane podawaj polane cebulką i z surówką. Z pyz ułóż bałwana i przebij wykałaczką do szaszłyków. Ze szczypiorku zrób guziczki i oczy, z marchewki nos.

Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić ciasto na kluski, możesz do niego dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki.

27

Opinie o przepisie

  • Neicha

    Neicha , 07.12.2014

    extra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Sacha

    Kazimiera Sacha , 07.12.2014

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 07.12.2014

    Śliczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Rachański

    Jan Rachański , 07.12.2014

    Cudowny sam bym go schupal heh:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Tołkaczew

    Tomasz Tołkaczew , 07.12.2014

    Kurczę.... ani mnie..... :) Pyszne bałwanki wszystkich krajów łączmy się :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Watras

    Wiesław Watras , 06.12.2014

    Kuchnia jest przygotowana i czekam na Annę i Pysznego Bałwana

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Pawłowski

    Bogdan Pawłowski , 06.12.2014

    Nikt mi jeszcze nie powiedział, że jestem pyszny... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stasiek Lulek

    Stasiek Lulek , 06.12.2014

    nie ma śniegu-to chyba może być i taki!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Skubisz

    Roman Skubisz , 06.12.2014

    Te na zdjęciu to nie są pyzy tylko knedle. Pyzy robi się z synowych kartofli, po gotowaniu mają lekko siny kolor!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anetka JA

    Anetka JA , 06.12.2014

    U mnie pyzy byly przez 3 dni w tym tygodniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Łuszczykiewicz

    Janusz Łuszczykiewicz , 06.12.2014

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Pośledniak

    Krystyna Pośledniak , 06.12.2014

    trzeba dodać trochę mleka-powodzenia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Skubisz

    Roman Skubisz , 06.12.2014

    Dziwne te pyzy na zdjęciu. Moje są całe sine?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Robert

    Krzysztof Robert , 06.12.2014

    Poproszę jednego bo ten w lustrze mi się znudził :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Pietrakowska

    Irena Pietrakowska , 06.12.2014

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Jankowska

    Krystyna Jankowska , 06.12.2014

    Dobry pomysł dla niejadków jak nasza Zuzia...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lulanko

    Lulanko , 06.12.2014

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Walter

    Anna Walter , 06.12.2014

    Fajny pomysl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Szczuko

    Krystyna Szczuko , 06.12.2014

    bałwanek fajny ale i pyzy są smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eleonora Lubarska

    Eleonora Lubarska , 06.12.2014

    Aż chce się zjeść ... a szkoda ;)Co dostałaś od Mikołaja ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bruno Wakowski

    Bruno Wakowski , 06.12.2014

    Moje babcie umarły :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bury

    Irena Bury , 06.12.2014

    a z rolady babcia Tobie wyciąga?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bury

    Irena Bury , 06.12.2014

    można zrobić z papryki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bruno Wakowski

    Bruno Wakowski , 06.12.2014

    Trzeba uważać na zapałki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Czuba

    Joanna Czuba , 06.12.2014

    dziś zamiast pietruszki powinien mieć czerwoną czapeczkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Głąb

    Barbara Głąb , 06.12.2014

    ALE APETYCZNY

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kozubek

    Katarzyna Kozubek , 06.12.2014

    zimowo się zrobiło :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem

Przygotuj ciasto na pyzy mieszając fix i 300 ml wody razem z jednym jajkiem. Masę odstaw na 10 minut na bok aby zgęstniała.