Sezamowa quinoa z cukinią i orzechami – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szklanka

2 szczypty

2 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować wodę (2xwiększa objętość niż quinoa) i rozpuścić w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wsypać quinoa i gotować ok. 15-20 minut, aż wchłonie cały płyn.

Krok 2

Jasny sezam uprażyć na patelni teflonowej, a gdy trochę ostygnie rozgnieść w moździerzu.

Krok 3

Cukinię pokroić w półplasterki i wrzucić wraz z groszkiem do gorącej wody. Gotować kilka minut.

Krok 4

Ugotowaną quinoa wymieszać z warzywami i posiekanymi orzechami. Doprawić do smaku smażoną cebulką i czosnkiem w mini kostkach Knorr oraz pieprzem. Przełożyć na talerze i posypać czarnym sezamem oraz sproszkowanym i uprażonym jasnym sezamem.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Quinoa sprawdza się nie tylko w wytrawnych daniach, ale również owocowych przekąskach z jogurtem, a nawet słodkich wypiekach!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej