Razowe bułeczki czosnkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Razowe bułeczki czosnkowe

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

300 gramów

2 łyżki

1 sztuka

3 dekagramy

150 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże.

Krok 2

Kiedy drożdże zaczną rosnąć, dodajemy do nich mąkę, sól, oliwę, rozkruszoną kostkę czosnkową i wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe. Ciasto zostawiamy przykryte ściereczką aż urośnie.

Krok 3

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze 2 minuty. Ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy bułeczkę, którą układamy na blaszce (płaskiej lub muffinkowej) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min.

Krok 4

Pieczemy 25 min w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Razowe bułeczki czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Razowe bułeczki czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Razowe bułeczki czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Razowe bułeczki czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Razowe bułeczki czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Razowe bułeczki czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Razowe bułeczki czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Razowe bułeczki czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
GALARETKA DROBIOWA
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej