
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 litr
30 gramów
150 mililitrów
150 gramów
1 szczypta
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej patelni z olejem i margaryną zeszklij posiekaną cebulę, czosnek i seler.

Krok 2
Kiedy warzywa zmiękną, dodaj suchy ryż i mieszaj go na patelni przez minutę. Następnie dodaj wino i poczekaj, aż odparuje.

Krok 3
Teraz wlej 1 l wody i dodaj kostkę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu.

Krok 4
Gdy ryż zrobi się miękki, wlej 100 ml śmietanki.

Krok 5
Następnie dodaj ser. Wymieszaj i natychmiast podawaj. Na końcu posyp całość świeżo mielonym pieprzem. Risotto będzie smaczniejsze, jeśli użyjesz parmezanu zamiast zwykłego sera. Pamiętaj również, aby je podać od razu po przygotowaniu.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto
Ten włoski przysmak podbił serca smakoszy na całym świecie. Pełne smaku, kremowe risotto można przyrządzić na tak wiele sposobów, że często trudno zdecydować, który z nich smakuje najlepiej. Mimo ogromnej swobody w wyborze dodatków do tego dania, najwięcej zwolenników ma klasyczne risotto po mediolańsku, a więc pozbawione zbędnych składników. Prostota broni się sama – odpowiednio przyrządzony ryż w gęstym i aromatycznym sosie śmietanowym z dodatkiem słonego parmezanu, a wszystko oprószone świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotując ryż, najpierw przesmaż go na oliwie, a potem dodaj do niego białe wino i małymi porcjami – wlewaj esencjonalny bulion. Po około kwadransie powolnego duszenia i odparowania płynu arborio stanie się miękki, a ty będziesz mogła dodać śmietankę i starty parmezan. Możesz nieco podkręcić smak risotto, dodając do niego seler naciowy. Razem z czosnkiem i cebulą stworzy idealną kompozycję smaków. Gotowe risotto podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!