Risotto na białym winie z kurczakiem i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z kurczakiem

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 litr

125 mililitrów

4 sztuki

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę po obraniu i umyciu również w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Pomidory odsączone z zalewy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej ten z zalewy po pomidorach), dodajemy kurczaka, cebulę i pomidory. Smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. W międzyczasie bulionetkę wrzucamy do rondelka z wodą i gotujemy. Zostawiamy na maleńkim ogniu- bulion powinien być ciągle gorący.

Krok 2

Na patelnię wsypujemy ryż, mieszamy aż cały dokładnie pokryje się olejem, wtedy wlewamy wino, mieszamy, a jak odparuje to zaczynamy stopniowo dolewać bulion, po jednej łyżce wazowej. Wlewamy porcję bulionu, mieszamy i dopiero jak ryż wchłonie całość, to dolewamy kolejną porcję. Powinno zająć to ok. 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto z brokułem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurczakiemRisotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem, suszonymi pomidorami i cebulką to propozycja nie tylko na smaczny obiad, ale też elegancką kolację. Do stworzenia tego dania potrzeba zaledwie kilku składników, jednak sposób, w jaki się je przygotowuje, sprawia, że całość jest bardzo aromatyczna i wykwintna. Risotto to popularna potrawa wywodząca się z kuchni północnych Włoch. Duszone w bulionie warzywa i mięso z dodatkiem ryżu sprawiają, że nabiera on intensywnego smaku, a całość ma lekko kremową konsystencję. Aby składniki nie rozpadły się podczas gotowania, a ryż nie zamienił w nieestetyczną papkę, należy pamiętać, by przy każdym kolejnym podlewaniu risotto bulionem, robić to dopiero wtedy, gdy poprzednia porcja zostanie całkowicie wchłonięta. Danie można posypać parmezanem i udekorować świeżą bazylią oraz suszonymi pomidorami. Tak przygotowana potrawa ucieszy zarówno gości, jak i domowników. Zapoznaj się z tym przepisem i przygotuj ryż tak, jak robią to najlepsi włoscy kucharze! To risotto zagości na stałe w Twoim menu.