Risotto z szynką i zielonym groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z szynką i zielonym groszkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

null

100 gramów

2 sztuki

1 litr

100 gramów

500 gramów

200 gramów

300 gramów

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Gdy się zarumieni, dodaj ryż i mieszaj, aż stanie się przezroczysty.

Krok 2

Następnie dodaj wino i gotuj, aż płyn wyparuje.

Krok 3

Paprykę pokrój w paski.

Krok 4

Dodaj połowę rosołu Knorr, paprykę pokrojoną w paski i gotuj bez przykrycia.

Krok 5

Gdy rosół wyparuje, dolej go jeszcze i gotuj, ryż ma być całkiem miękki.

Krok 6

Szynkę pokrój w kostkę i wraz z groszkiem dodaj do ryżu. Dopraw. Posyp żółtym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sałatka jarzynowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej