Risotto z białymi szparagami i krewetkami
średnie
7 osób zapisało

Składniki
null
1 sztuka
0.5 szklanki
250 gramów
1 pęczek
null
1 litr
1 szklanka
1 pęczek
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę posiekaj, szparagi obierz i potnij na kawałki o długości 4 cm, a ser zetrzyj na tarce.
Krok 2
Na rozgrzaną oliwę wrzuć szalotkę i zeszklij.
Krok 3
Dodaj szparagi i chwilę podsmaż, a następnie wrzuć surowy ryż. Smaż cały czas mieszając, aż ryż stanie się szklisty, po czym wlej wino i gotuj, aż odparuje.
Krok 4
Stopniowo wlewaj bulion Knorr tak, aby ryż go wchłaniał. Pamiętaj o mieszaniu, bo ryż bardzo łatwo się przypali. Kiedy ryż wchłonie już cały bulion i zrobi się miękki, dodaj krewetki i gotuj przez kilka minut.
Krok 5
Dopraw pieprzem, solą, wsyp natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. Po wyłączeniu palnika dodaj prawie cały ser i mieszaj energicznie, aby obkleił on ryż.
Krok 6
Po rozłożeniu na talerze dodaj resztę sera. Możesz podawać z winem białym wytrawnym, gdyż podkreśla ono smak potrawy.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej