
Składniki
700 gramów
200 gramów
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
180 gramów
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostę. Podsmażyć na oleju dodać przyprawę do kurczaka. Pieczarki oczyścić pokroić w kostę. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle następnie dodać pieczarki, przyprawić i odparować.

Krok 2
Ryż gotować w osolonej wodzie ok 15 min. Groszek i kukurydzę osączyć, zalać wodą i gotować ok 10 min. W miseczce połączyć żółtka oraz śmietanę. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.

Krok 3
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ser żółty zetrzeć na tarce. Wymieszane składniki przełożyć do naczynia, wierzch posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 10-15 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej