Risotto zapiekane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto zapiekane

Autor: Mateusz Rosadziński

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

180 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostę. Podsmażyć na oleju dodać przyprawę do kurczaka. Pieczarki oczyścić pokroić w kostę. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle następnie dodać pieczarki, przyprawić i odparować.

Risotto zapiekane - Krok 1

Krok 2

Ryż gotować w osolonej wodzie ok 15 min. Groszek i kukurydzę osączyć, zalać wodą i gotować ok 10 min. W miseczce połączyć żółtka oraz śmietanę. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.

Risotto zapiekane - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ser żółty zetrzeć na tarce. Wymieszane składniki przełożyć do naczynia, wierzch posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 10-15 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej