Rolada schabowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada schabowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 szczypta

1 łyżka

360 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

10 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiksuj czosnek, dodaj do niego oliwki, kapary i musztardę, całość zmiksuj na gładka masę.

Krok 2

Dodaj oregano, pieprz, oliwę i delikatnie wymieszaj.

Krok 3

Przygotuj mięso: zdejmij nadmiar tłuszczu, umyj i osusz. Mięso natnij tak, by po wszystkich nacięciach miało kształt plastra o grubości około 1 cm.

Krok 4

Oprósz je pieprzem i posmaruj gruba warstwą masy oliwkowej, po czym zroluj.

Krok 5

Roladę zwiąż bawełnianą nicią układając na wierzchu i pod spodem plastry boczku.

Krok 6

Połóż roladę w brytfannie, polej lekko oliwą i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada schabowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada schabowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada schabowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada schabowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada schabowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada schabowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada schabowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada schabowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pizza z tortilli
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej