
Składniki
1.5 kilograma
1 szczypta
1 łyżka
360 gramów
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
10 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmiksuj czosnek, dodaj do niego oliwki, kapary i musztardę, całość zmiksuj na gładka masę.
Krok 2
Dodaj oregano, pieprz, oliwę i delikatnie wymieszaj.
Krok 3
Przygotuj mięso: zdejmij nadmiar tłuszczu, umyj i osusz. Mięso natnij tak, by po wszystkich nacięciach miało kształt plastra o grubości około 1 cm.
Krok 4
Oprósz je pieprzem i posmaruj gruba warstwą masy oliwkowej, po czym zroluj.
Krok 5
Roladę zwiąż bawełnianą nicią układając na wierzchu i pod spodem plastry boczku.
Krok 6
Połóż roladę w brytfannie, polej lekko oliwą i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej