Rolada ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

ROLADA SZPINAKOWA

Autor: misia14 misia14

ratingratingratingratingrating

22

heart
40 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

484 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

328 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

300 gramów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak czyścimy z korzonków i kroimy na mniejsze cząstki; zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy kilka minut.

Krok 2

Całość wykładamy na sitko do odcieknięcia, następnie miksujemy zawartość na papkę, solimy do smaku, dodajemy 1 kostkę czosnku Knorr i trochę pieprzu oraz masło i podgrzewamy do połączenia się składników. Studzimy.

Krok 3

Oddzielamy żółtka od białek i żółtka dodajemy do zimnego szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy.

Krok 4

Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Krok 5

Przestygnięty placek smarujemy serkiem wymieszanym z pozostałymi kostkami czosnku Knorr i na to układamy łososia tak aby pokrył całość.

Krok 6

Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Krok 7

Z tej porcji ja robię 2 rolady. Roladę kroimy na plasterki o grubości około 1 cm. SMACZNEGO!

misia14 misia14

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ROLADA SZPINAKOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ROLADA SZPINAKOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ROLADA SZPINAKOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ROLADA SZPINAKOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ROLADA SZPINAKOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ROLADA SZPINAKOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ROLADA SZPINAKOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • ROLADA SZPINAKOWA - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ROLADA SZPINAKOWAROLADA SZPINAKOWA

Elegancka przystawka na zimno ze szpinakiem, wędzonym łososiem i kremowym serkiem śmietankowym to propozycja na przyjęcie, ale też wieczorną przekąskę, kiedy będziesz miał ochotę na niecodzienne danie. Rolada szpinakowa ładnie prezentuje się na talerzu. Jeśli chcesz podać ją w nietypowy sposób, plasterki rolady przełóż pokrojoną również w plastry cytryną, która dobrze będzie komponowała się ze smakiem ryby. Możesz też ułożyć kawałki rolady wokół różyczki z plastrów łososia - nie musi być idealna, liczy się inwencja twórcza. Wegetarianie, którzy nie jadają ryb, łososia mogą zamienić na suszone pomidory. Do rolady dodaje się też często pestki słonecznika lub dyni. Należy pamiętać jednak, żeby nie dosypać ich za dużo. Ich nadmiar może spowodować, że rolada się nie sklei. Pamiętaj też, żeby zabrać się za jej przygotowanie odpowiednio wcześniej. Aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, rolada powinna kilka godzin poleżeć w lodówce. Już teraz sprawdź nasz przepis i zaplanuj, kiedy ją zrobisz!