
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
3 sztuki
300 gramów
400 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab umyj, pokrój w plastry na 2 cm, rozbij jak na kotlety.
Krok 2
Na mięso nakładaj farsz, zwijaj ciasno jak krokiety. zepnij wykałaczkami.
Krok 3
Obsmaż na patelni z każdej strony.
Krok 4
Cebulę, boczek, pieczarki pokrój w słupki. Wmieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 5
Przełóż do rondla, zlej Sosem w słoiku Śmietanowo-grzybowym Knorr. Duś pod przykryciem ok. 10 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki schabowe
Połączenie aromatycznego nadzienia z pieczarek, boczku i cebuli z soczystym mięsem to propozycja na smaczne danie ze schabem. Zazwyczaj podawany w formie pieczeni z sosem lub smażony w panierce z bułki tartej, smakuje równie pysznie w postaci roladek wzbogaconych delikatnie pikantnym farszem oraz sosem śmietanowo-grzybowym. Dzięki niemu dobrze komponuje się zarówno z puree ziemniaczanym, jak i kaszą. Roladki schabowe można także podać z ulubionym pieczywem, najlepiej wiejskim, które dobrze smakuje w zestawieniu z boczkiem i marynowanymi pieczarkami. Jeśli chcesz dodać potrawie bardziej swojskiego charakteru, możesz dołączyć do niej surówkę z kiszonych ogórków lub kapustę z koperkiem i zasmażką na ciepło. Schab w proponowanej w przepisie wersji możesz zaserwować również jako danie główne na przyjęciu. Będzie dobrze się prezentował podany na półmisku udekorowanym zielonymi dodatkami – sałatą, rukolą albo młodym szpinakiem. Aby potrawa nabrało trochę koloru, na talerzu wokół mięsa możesz też poukładać pokrojoną w słupki paprykę, wstążki z marchewki i pozostałe grzyby. Niezależnie od tego, czym przyozdobisz roladki, na pewno przypadną Ci do gustu! Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się o tym jak najszybciej!