Rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem: zawijasy | Przepisy.pl pixel

Roladki z ciasta francuskiego

ze szpinkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
375 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

363 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

543 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

50 gramów

2 szczypty

1 opakowanie

3 łyżki

2 sztuki

150 mililitrów

20 mililitrów

50 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr wymieszaj dokładnie z winem. Jajka roztrzep w miseczce. Cebulę i szynkę pokrój w cienkie paski i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj rozmrożony szpinak i wymieszaj razem. Całość zalej winem z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr i gotuj przez chwilę, aż płyn odparuje. Wystudź.

Roladki z ciasta francuskiego - Krok 1

Krok 2

Do wystudzonego szpinaku dodaj starty ser, tartą bułkę oraz pieprz cayenne i dokładnie wymieszaj.

Roladki z ciasta francuskiego - Krok 2

Krok 3

Na stole rozłóż płaty ciasta spring Rolls w jednym rzędzie tak, aby zachodziły na siebie 2-3 centymetry – zakładki posmaruj jajkiem.

Roladki z ciasta francuskiego - Krok 3

Krok 4

Na tak przygotowany płat nałóż farsz po całej długości, a następnie posmaruj jajkiem jeden z dłuższych boków ciasta i zwiń roladę. Oba końce podwiń pod spód. Płat ciasta francuskiego rozwałkuj na grubość 2 milimetrów i posmaruj jajkiem. Ułóż na nim przygotowaną wcześniej roladę. Całość zawiń w ciasto francuskie.

Roladki z ciasta francuskiego - Krok 4

Krok 5

Gotową roladę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i posmaruj jajkiem. Zapiekaj w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut. Po upieczeniu krój w 2-3 centymetrowe kawałki, podawaj z różnego rodzaju dipami.

Roladki z ciasta francuskiego - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 06.05.2020

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z ciasta francuskiegoRoladki z ciasta francuskiego

Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to danie, które przygotujesz bardzo łatwo. Do farszu sprawdzi się zarówno szpinak świeży, jak i mrożony. Pamiętaj jedynie, że świeży znacznie zmniejszy swoją objętość podczas podsmażania. Połącz go z cebulą i szynką gotowaną, a kiedy nadzienie przestygnie, dodaj żółty ser dowolnego gatunku, bułkę tartą oraz pieprz cayenne. Zwiń farsz w ciasto do spring rollsów – to cienkie pszenne płaty, które urozmaicą konsystencję roladek. Układaj na nich farsz dość ciasno, a następnie zawiń i nałóż na kolejne ciasto, tym razem francuskie. Roladę posmaruj białkiem, żeby nabrała połysku przy pieczeniu, a po wyjęciu z piekarnika podziel ją na nieduże kawałki. Roladki z ciasta francuskiego serwuj z różnego rodzaju dipami – pasować będą czosnkowy, majonezowy lub paprykowy. Przekąska świetnie sprawdzi się na przyjęcia, także jako przystawka. Smaczna będzie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz też przyrządzić do niej sałatkę z radicchio, rukoli i pomidorów. Smacznego!