Roladki z ciasta francuskiego
ze szpinkiem
łatwe
543 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
50 gramów
2 szczypty
1 opakowanie
3 łyżki
2 sztuki
150 mililitrów
20 mililitrów
50 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr wymieszaj dokładnie z winem. Jajka roztrzep w miseczce. Cebulę i szynkę pokrój w cienkie paski i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj rozmrożony szpinak i wymieszaj razem. Całość zalej winem z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr i gotuj przez chwilę, aż płyn odparuje. Wystudź.

Krok 2
Do wystudzonego szpinaku dodaj starty ser, tartą bułkę oraz pieprz cayenne i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Na stole rozłóż płaty ciasta spring Rolls w jednym rzędzie tak, aby zachodziły na siebie 2-3 centymetry – zakładki posmaruj jajkiem.

Krok 4
Na tak przygotowany płat nałóż farsz po całej długości, a następnie posmaruj jajkiem jeden z dłuższych boków ciasta i zwiń roladę. Oba końce podwiń pod spód. Płat ciasta francuskiego rozwałkuj na grubość 2 milimetrów i posmaruj jajkiem. Ułóż na nim przygotowaną wcześniej roladę. Całość zawiń w ciasto francuskie.

Krok 5
Gotową roladę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i posmaruj jajkiem. Zapiekaj w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut. Po upieczeniu krój w 2-3 centymetrowe kawałki, podawaj z różnego rodzaju dipami.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z ciasta francuskiego
Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to danie, które przygotujesz bardzo łatwo. Do farszu sprawdzi się zarówno szpinak świeży, jak i mrożony. Pamiętaj jedynie, że świeży znacznie zmniejszy swoją objętość podczas podsmażania. Połącz go z cebulą i szynką gotowaną, a kiedy nadzienie przestygnie, dodaj żółty ser dowolnego gatunku, bułkę tartą oraz pieprz cayenne. Zwiń farsz w ciasto do spring rollsów – to cienkie pszenne płaty, które urozmaicą konsystencję roladek. Układaj na nich farsz dość ciasno, a następnie zawiń i nałóż na kolejne ciasto, tym razem francuskie. Roladę posmaruj białkiem, żeby nabrała połysku przy pieczeniu, a po wyjęciu z piekarnika podziel ją na nieduże kawałki. Roladki z ciasta francuskiego serwuj z różnego rodzaju dipami – pasować będą czosnkowy, majonezowy lub paprykowy. Przekąska świetnie sprawdzi się na przyjęcia, także jako przystawka. Smaczna będzie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz też przyrządzić do niej sałatkę z radicchio, rukoli i pomidorów. Smacznego!