Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie
trudne
93 osoby zapisały

Składniki
560 gramów
rurki z ciasta filo i orzechów włoskich:
4 sztuki
85 gramów
100 gramów
50 gramów
1.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
wiśnie w syropie:
120 gramów
120 gramów
300 mililitrów
1 łyżka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować wiśnie w syropie, gotować wiśnie w wodzie przez około 10 minut, następnie dodać cukier i gotować przez kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i wanilię, odstawić do ostygnięcia i stężenia.
Krok 2
Rozgrzać piekarnik do 190°C/170°C (z termoobiegiem). Aby przygotować rurki z ciasta filo, roztopić 25 g masła, odłożyć na bok. Orzechy zmielić z cukrem na drobno, następnie wymieszać z masłem, wodą różaną i cynamonem.
Krok 3
Roztopić pozostałą część masła. Płaty ciasta filo przekroić na pół, tak aby otrzymać 8 płatów o wymiarach 20 cm x 30 cm. Każdy płat ciasta posmarować masłem, nałożyć na niego około 20 g nadzienia, formując z niego linię wzdłuż jednego z krótszych boków, jednocześnie zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni po każdej stronie. Zagiąć brzegi ciasta, tak aby zakryć nadzienie, ciasto zwinąć możliwie jak najciaśniej. Rurkę z ciasta posmarować masłem i przełożyć na blachę.
Krok 4
Rurki piec przez około 15 minut, aż nabiorą złotobrązowej barwy i staną się chrupkie. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do ostygnięcia. (ciastka można też serwować na ciepło). Rurki podawać z kulką lodów i wiśniami w syropie.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie
Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie to odpowiedni deser po odświętnym obiedzie lub kolacji. Podasz go na różne sposoby, np. z ciepłymi wiśniami, które świetnie będą pasowały do lodów. Zacznij od przygotowania syropu. Kiedy będzie się gotował, zrób nadzienie do rurek z ciasta filo. Jeśli chcesz je wzbogacić, oprócz zmielonych orzechów włoskich dodaj np. suszone daktyle i rodzynki, ewentualnie figi. Rurki piecz do momentu osiągnięcia złotobrązowego koloru i idealnej chrupkości. Ciasto filo jest delikatne i kruche, będzie więc doskonale pasowało do lodów czekoladowych i miękkich owoców. Jeśli chcesz, zastąp je na przykład rurkami waflowymi. Do pucharków wlej syrop, a potem umieść w nich po gałce lodów. Do wiśni doskonałe będą nie tylko czekoladowe, ale też np. o smaku caffe latte. Udekoruj korzenne rurki z ciasta filo płatkami grubo startej ciemnej czekolady, a w sezonie także świeżymi wiśniami. Wypróbuj koniecznie ten prosty, a jednocześnie wykwintny deser.