
Składniki
1 opakowanie
ciasto:
2 sztuki
90 gramów
60 mililitrów
50 mililitrów
120 gramów
2 łyżeczki
2 sztuki
300 gramów
1 łyżka
krem śmietankowy:
230 gramów
230 mililitrów
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania ciasta. Brzoskwinie z puszki pokrój na ćwiartki. Jajko ubij z cukrem do białości, dodaj jogurt i olej.

Krok 2
Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj miękką łyżką i wylej na przygotowaną tortownicy o średnicy ok 20 cm.

Krok 3
Ułóż brzoskwinie i piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok 25-30 minut.

Krok 4
Wszystkie składniki kremu ubij do sztywności np. w robocie kuchennym.

Krok 5
Na upieczonym cieście rozsmaruj krem śmietankowy. Owoce pokrój na mniejsze i ułóż na cieście. Galaretkę przygotuj według wskazówek na opakowaniu producenta i jak ostygnie zalej owoce na cieście. Wstaw do lodówki na minimum 2h i podawaj.


Dobra rada:
Możesz użyć jednego rodzaju owoców np. borówek. W sezonie letnim używaj świeżych owoców np. moreli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek z galaretką
Puszyste ciasto, na nim krem śmietankowy na bazie mascarpone, świeże owoce, a całość wieńczy kolorowa galaretka. Aż można się rozmarzyć! Liczba smakowitych warstw sprawia jednak, że placek z galaretką wydaje się skomplikowany? Nic bardziej mylnego! Dziś w kuchni trząść może się wyłącznie galareta. Ty za to wejdź do kuchni pewnym krokiem i zmierz się z tym deserowym przebojem w przepisie na ciasto z galaretką.
Dla kogo?
Wykonanie ciasta z galaretką, które wygląda jak z profesjonalnego bloga kulinarnego, wydaje się nie być na siły kucharza-amatora? Pamiętaj, że każdy od czegoś zaczynał. Placek z galaretką pomoże uwierzyć we własne umiejętności kulinarne. Już niedługo zaczniesz sięgać po coraz bardziej złożone receptury.
Na jaką okazję?
Urodziny, imieniny, rocznice i jubileusze – każda okazja zasługuje na odpowiednią oprawę w postaci dobrego placka z galaretką. Jeśli wypada w sezonie letnim, tym lepiej. W końcu właśnie wtedy nie można narzekać na brak soczystych owoców, więc przepis na ciasto z galaretką będzie udawać się jeszcze lepiej. Korzystanie z sezonowych produktów daje zdecydowanie najlepsze rezultaty smakowe.
Czy wiesz, że?
Nie wszystkie owoce tworzą z galaretką udane kombinacje. Podczas przygotowania szybkiego ciasta z galaretką unikaj kiwi, ananasa i mango. Dlaczego akurat one nie będą twoimi sprzymierzeńcami? Zawierają w sobie enzym, który hamuje tężenie galaretki.
Dla urozmaicenia:
Listki świeżej mięty wyglądają bardzo ozdobnie i zamieniają proste ciasto z galaretką w naprawdę apetyczny specjał. Szczególnie dobrze kontrastują z czerwoną galaretką i owocami.