Ryba na ostro po kreolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba na ostro po kreolsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
39 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

3 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

500 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

1 łyżka

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń na opakowaniu. Po ugotowaniu delikatnie wymieszaj z oliwą i odstaw na bok, aby wystygnął.

Ryba na ostro po kreolsku - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj sól, przyprawę Cajun Knorr oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Seler, paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę, chili, czosnek oraz natkę pietruszki posiekaj. Pomidory obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Ryba na ostro po kreolsku - Krok 2

Krok 3

Rybę pokrój na średniej wielkości kawałki, delikatnie obtocz w sosie Worcester, a następnie w mące z przyprawą Cajun Knorr. Rybę obsmaż na rozgrzanej oliwie. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, seler, paprykę, dodaj chili oraz połowę czosnku. Całość smaż, aż warzywa zaczną się rumienić. Dodaj starte pomidory i tymianek. Sos gotuj 5 minut, aż zmniejszy objętość o połowę. Do sosu przełóż rybę. Duś jeszcze 10 minut, dopraw do smaku sosami Worcester i Tabasco oraz solą.

Ryba na ostro po kreolsku - Krok 3

Krok 4

Na innej patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pozostały czosnek, dodaj natkę pietruszki i makaron. Całość zamieszaj energicznie kilka razy. Porcję makaronu nałóż na talerz i podawaj z kawałkami ryby obficie polanymi sosem.

Ryba na ostro po kreolsku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ryba idealnie smakuje także z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba na ostro po kreolskuRyba na ostro po kreolsku

Ryby odgrywają istotną rolę w żywieniu i są częścią zbilansowanej diety. Choć dla niektórych delikatne w smaku mięso jest atutem, innym może kojarzyć się z tym, co mało wyraziste. Jak temu zapobiec? Dobierz odpowiednie przyprawy! Jeśli szukasz pomysłu na danie z rybą w roli głównej, sięgnij po przepis na rybę na ostro po kreolsku! Z dodatkiem papryczki chili i sosu Tabasco nie ma mowy o nudzie!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników ryb. Co powiesz na delikatne, białe mięso z dorsza, a to wszystko w towarzystwie pikantnych składników? Takie połączenie gwarantuje niezapomniane doznania smakowe!

Na jaką okazję?

Ryba na ostro po kreolsku to danie popisowe! Jako gospodarz zabłyśniesz nim wśród rodziny lub znajomych.

Czy wiesz, że?

Kupując filety dorsza, należy zwrócić uwagę na ich powierzchnię. Świeża ryba powinna być błyszcząca (z jak najmniejszą porowatością) i odznaczać się charakterystycznym zapachem wody morskiej.

Dla urozmaicenia:

Ryba smakuje równie dobrze podana z ryżem.