Sałatka cezar przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka cezar

Autor: doriz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

1 szczypta

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rwiemy sałatę na małe kawałki, układamy na talerzu.

Krok 2

Pomidory i ogórki kroimy w kostkę i kładziemy je na sałacie, solimy.

Krok 3

Posypujemy utartym lub pokrojonym w drobną kosteczkę serem żółtym.

Krok 4

Odcinamy skórkę od chleba, kroimy go w kosteczki. Smażymy na oleju lub oliwie, po pewnym czasie posypujemy je dużą ilością czosnku, bazylią, oregano oraz solą. Smażymy do czasu, gdy zrobią się złościste i chrupiące. Posypujemy nimi sałatkę.

Krok 5

Kroimy filet z kurczaka w paseczki, smażymy na małej ilości oleju lub oliwy. Pod koniec smażenia solimy i dodajemy przyprawę do kurczaka. Układamy na składnikach.

Krok 6

Do małego garnuszka wlewamy jogurt lub śmietanę. Dodajemy łyżkę majonezu, przyprawy (czosnek, oregano, bazylia, pieprz, sól do smaku) oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem zaraz przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka Cezara
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej