Sałatka owocowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Sałatka owocowa

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

28

heart
447 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

755 osób wydrukowało

Pobierz pdf

897 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

260 gramów

70 gramów

260 gramów

150 gramów

40 gramów

20 gramów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Owoce dokładnie umyj i obierz. Wszystko pokrój w małą kostkę. Daktyle pokrój w plasterki, a orzechy włoskie pokrusz.

Sałatka owocowa - Krok 1

Krok 2

Owoce i daktyle przełóż do salaterek i polej jogurtem naturalnym. Udekoruj pokruszonymi orzechami włoskimi.

Sałatka owocowa - Krok 2
Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka owocowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka owocowaSałatka owocowa

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Owoce to świetny składnik fit drugiego śniadania. Są zdrowe, smaczne i szybko można przygotować z nich lekką przekąskę. Nie wiesz, na jakie danie z nimi się zdecydować? Najlepiej zrób z nich sałatkę owocową. Dzięki temu połączysz w jednym posiłku rożne składniki, a więc także wiele witamin i składników odżywczych. Wymieszaj razem pokrojonego w kawałki grejpfruta, gruszki i kiwi. Grejpfruty to owoce szczególnie polecane w diecie odchudzającej, ze względu na niską kaloryczność, niski indeks glikemiczny i korzystny wpływ na przemianę materii. Do sałatki dorzuć także garść winogron. Kwaskowatość owoców przełam dodatkiem suszonych daktyli. Są słodkie, więc zapewnią dawkę energii oraz uzupełnią niedobory potasu. Żeby sałatka stała się jeszcze zdrowsza i bardziej pożywna, dodaj do niej orzechy włoskie, które zapewnią uczucie sytości i dodadzą jej jeszcze więcej witamin. Całość połącz z jogurtem naturalnym. Tak przygotowaną sałatkę owocową zabierz ze sobą do pracy lub szkoły. Spróbuj naszej propozycji na dietetyczne drugie śniadanie!