
Składniki
100 gramów
150 gramów
1 sztuka
100 gramów
150 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według zaleceń producenta a następnie wystudź.
Krok 2
Paprykę ,szynkę i żółty ser pokrój w drobną kosteczkę około 0,5 cm, posiekaj natkę pietruszki. Cytrynę sparz, otrzyj ze skórki a następnie wyciśnij z niej sok.
Krok 3
W dużej misce połącz ryż, odsączone ziarno kukurydzy, szynkę ser, orzechy ziemne, paprykę i posiekaną natkę pietruszki z majonezem. Całość dopraw do smaku skórką i sokiem z cytryny pieprzem i o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.

Dobra rada:
Do sałatki pasuje również ananas lub mrożone mango, które teraz można kupić już pokrojone w kostkę. Zdjęcie sałatki ryżowej z szynką zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Justyna Lewandowska.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej