
Składniki
na sałatkę:
140 gramów
90 gramów
20 gramów
68 gramów
200 gramów
0.5 łyżeczki
200 gramów
na sos:
9 gramów
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Makaron ugotuj al dente, zgodnie z informacją na opakowaniu. Awokado obierz i pokrój na cienkie długie plasterki.

Krok 2
Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.

Krok 3
W międzyczasie zrób sos zgodnie z informacją na opakowaniu. Odstaw na około 15 minut.

Krok 4
W dużej misce połącz wszystkie składniki. Dopraw pieprzem. Polej sosem. Wymieszaj.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z awokado i granatem
Sałatka z awokado, granatem i makaronem to godne polecenia uzupełnienie zdrowego menu. Bardzo dobrze sprawdzi się podana na fit kolację lub podwieczorek. Niezwykle miękki i gładki miąższ z awokado przełamany zostaje chrupiącymi i soczystymi pestkami granatu, które ponadto nadają sałatce wyrazistego smaku. Ciemnoczerwone, błyszczące nasiona razem z połówkami pomidorków koktajlowych stanowią jednocześnie dekoracyjny akcent wśród pozostałych, zielonych dodatków: awokado i świeżych liści szpinaku. Zacznij od umycia ich i pozbawienia twardych ogonków. Makaron ugotuj al dente – nadawać się będą świderki albo kolanka. Kształt wybieraj dowolnie, pamiętaj jednak, by sięgnąć po ciemny makaron razowy. Kiedy będzie się gotował, przygotuj aromatyczny sos koperkowo-ziołowy na bazie oliwy. Odstaw go na kilkanaście minut przed podaniem. Schłodzony makaron połącz z pozostałymi składnikami i posyp całość prażonymi pestkami dyni, na końcu polewając wszystko sosem. Sprawdź, jak smakuje to zdrowe i pożywne połączenie – przekonaj się, że jest naprawdę udane!