Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami
łatwe
266 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
0.5 sztuki
30 gramów
1 pęczek
2 łyżki
3 łyżki
80 mililitrów
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły podziel na mniejsze różyczki i sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Wystudź. Pieczarki pokrój na połówki, a czosnek - w cienkie płatki.

Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i usmaż pieczarki na złoty kolor, pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz przyprawy. Wlej ocet i wymieszaj. Pieczarki wystudź.

Krok 3
Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz olejem i wymieszaj. Pestki dyni upraż na suchej rozgrzanej patelni, szczypior pokrój grubo.

Krok 4
Na półmisku rozłóż brokuły i pieczarki, polej przygotowanym sosem. Wierzch posyp pokruszonym serem, uprażonymi pestkami dyni oraz szczypiorem. Sałatkę podawaj z grzankami.


Dobra rada:
Zamiast pestek dyni możesz użyć pestek słonecznika lub piniowych orzeszków.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami
Chrupiące brokuły i podsmażone z czosnkiem pieczarki tworzą duet, który wyśmienicie sprawdzi się jako samodzielne danie lub pyszny dodatek do obiadu. Przyrządzona na ich bazie sałatka zyska wyrazisty grzybowy smak, dobrze współgrający z warzywami, serem pleśniowym typu blue i prażonymi pestkami dyni. Brokuły podziel na różyczki i sparz, by zachowały jędrność i apetyczny kolor. Pieczarki, oczyszczone i pokrojone na połówki, dodaj na rozgrzaną patelnię, podsmażając je z cienkimi płatkami czosnku. Dołącz też swoje ulubione przyprawy – tymianek, oregano, zioła prowansalskie, odrobinę sosu sojowego lub ocet balsamiczny. Po ostudzeniu ułóż grzyby na ugotowanych brokułach, posyp je pokruszonym serem i posiekanym szczypiorkiem. Całość polej sosem sałatkowym włoskim z suszonymi pomidorami i posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Sałatkę z grillowanymi pieczarkami i brokułami serwuj solo, z serową tartą lub bagietką. Wypróbuj przepis na tę wyborną przekąskę i podawaj ją na wiele okazji.