Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

25 gramów

25 gramów

1 sztuka

50 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

30 mililitrów

1 opakowanie

1 pęczek

1 łyżeczka

0.5 pęczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę pokrój w drobną kostkę. Pomidora przekrój na cztery, pozbądź się pestek i sam miąższ pokrój w kostkę.

Krok 2

Pora pokrój w cienkie paseczki, cukinię na półplasterki, a szparagi na plasterki.

Krok 3

Kaszę jęczmienną, komosę ryżową oraz orkisz ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem 1/3 kostki Knorr.

Krok 4

Pora podsmaż na niewielkiej ilości oliwy aż zmięknie. Następnie dodaj cukinię oraz szparagi.

Krok 5

Pozostałą oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz sosem sałatkowym Knorr.

Krok 6

Ugotowaną kaszę odcedź i przełóż do dużej miski. Dodaj pomidora, odcedzoną fasolkę, sos sałatkowy, porwane listki bazylii i rozgnieciony w moździerzu pieprz Knorr. Całość lekko wymieszaj i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz również dodać cienkie płatki parmezanu oraz listki rukoli. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszemSałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem

Przygotowując danie z kaszą, prawdopodobnie sięgasz po jeden jej rodzaj i nie zastanawiasz się, jak smakowałaby dany posiłek, gdyby te składniki wymieszać? Sekretem dobrego dania są odpowiednio dobrane produkty, które wydobędą z niego nowy smak. Sięgnij po przepis na sałatkę z kaszy jęczmiennej, komosy ryżowej i orkiszu i poczuj różnicę!

Dla kogo?

Dla osób, które na stałe włączyły różnego rodzaju kasze do swojego jadłospisu. Jeśli nie należysz do tego grona, to najwyższa pora zasmakować w kaszach. Przed Tobą cała gama wyjątkowych smaków. Palce lizać!

Na jaką okazję?

Sałatka z kaszą gryczaną, komosą ryżową i orkiszem to ciekawa propozycja na kolację. Pozostałą część możesz spakować do pudełka i wziąć ze sobą w formie lunchboxa.

Czy wiesz, że?

Kasze znalazły naprawdę szerokie zastosowanie – np. z kaszy orkiszowej wytwarza się mąkę, chleb, ciasteczka, płatki czy makarony.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem możesz dodać również cienkie płatki parmezanu oraz listki rukoli.