Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem
łatwe
95 osób zapisało

Składniki
100 gramów
25 gramów
25 gramów
1 sztuka
50 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
30 mililitrów
1 opakowanie
1 pęczek
1 łyżeczka
0.5 pęczka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę pokrój w drobną kostkę. Pomidora przekrój na cztery, pozbądź się pestek i sam miąższ pokrój w kostkę.
Krok 2
Pora pokrój w cienkie paseczki, cukinię na półplasterki, a szparagi na plasterki.
Krok 3
Kaszę jęczmienną, komosę ryżową oraz orkisz ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem 1/3 kostki Knorr.
Krok 4
Pora podsmaż na niewielkiej ilości oliwy aż zmięknie. Następnie dodaj cukinię oraz szparagi.
Krok 5
Pozostałą oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz sosem sałatkowym Knorr.
Krok 6
Ugotowaną kaszę odcedź i przełóż do dużej miski. Dodaj pomidora, odcedzoną fasolkę, sos sałatkowy, porwane listki bazylii i rozgnieciony w moździerzu pieprz Knorr. Całość lekko wymieszaj i podawaj.

Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać cienkie płatki parmezanu oraz listki rukoli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem
Przygotowując danie z kaszą, prawdopodobnie sięgasz po jeden jej rodzaj i nie zastanawiasz się, jak smakowałaby dany posiłek, gdyby te składniki wymieszać? Sekretem dobrego dania są odpowiednio dobrane produkty, które wydobędą z niego nowy smak. Sięgnij po przepis na sałatkę z kaszy jęczmiennej, komosy ryżowej i orkiszu i poczuj różnicę!
Dla kogo?
Dla osób, które na stałe włączyły różnego rodzaju kasze do swojego jadłospisu. Jeśli nie należysz do tego grona, to najwyższa pora zasmakować w kaszach. Przed Tobą cała gama wyjątkowych smaków. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Sałatka z kaszą gryczaną, komosą ryżową i orkiszem to ciekawa propozycja na kolację. Pozostałą część możesz spakować do pudełka i wziąć ze sobą w formie lunchboxa.
Czy wiesz, że?
Kasze znalazły naprawdę szerokie zastosowanie – np. z kaszy orkiszowej wytwarza się mąkę, chleb, ciasteczka, płatki czy makarony.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem możesz dodać również cienkie płatki parmezanu oraz listki rukoli.