
Składniki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
120 mililitrów
2 łyżki
100 gramów
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana i cukinie umyj, wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut – tak aby warzywa zmiękły. Po tym czasie odstaw je do wystudzenia, a następnie pokrój 1 cm kostkę.

Krok 2
Groch zalej zimną wodą w stosunku 3 części wody i 1 część grochu. Gotuj, aż groch będzie miękki. Gotowy groch przelej zimną wodą i odstaw do wystygnięcia.

Krok 3
Piersi z kurczaka pokrój w 1 cm kostkę i przełóż je do miski, zalej jogurtem naturalnym. Dodaj przyprawę do złotego kurczaka Knorr, oraz otartą skórkę i sok z jednej cytryny. Tak zamarynowany kurczak będzie delikatny i soczysty, a dodana przyprawa nada mu lekko orzechowego posmaku. Kurczaka w misce odstaw na 6 godzin do lodówki.

Krok 4
Po tym czasie usmaż go na patelni i pozostaw do wystygnięcia.

Krok 5
5. Posiekaj zioła , czosnek i ostrą papryczkę chili, z jednej cytryny otrzyj skórkę, a z obydwu i wyciśnij sok.

Krok 6
W misce połącz musztardę, miód, sok z cytryny wraz ze skórką oraz oliwę. Dodaj czosnek, papryczkę i zioła. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dodaj groch, kurczaka, warzywa, rukolę i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do miski.


Dobra rada:
Brzoskwinie możesz zamienić zastąpić na przykład na morelami lub śliwkami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią
Połączenie mięsa drobiowego z owocami sprawdzi się do przygotowania wyjątkowo smacznej sałatki, dlatego też wypróbuj propozycję z tego przepisu. Aby kawałki piersi z kurczaka były delikatne, zamarynuj je w jogurcie naturalnym, soku i skórce z cytryny oraz przyprawie. Dopiero po wcześniejszym schłodzeniu mięsa w marynacie, podsmaż je na złoty kolor i odstaw do ostygnięcia. Do tak przygotowanego kurczaka świetnie będzie pasować upieczony w piekarniku i pokrojony w kostkę podobnej wielkości bakłażan oraz cukinia. Dodaj również ugotowany i wystudzony groch. Smacznym dodatkiem owocowym będą brzoskwinie, które możesz zastąpić morelami lub nektarynkami. Zadbaj również o podkreślający smak dania sos. Aby go przygotować, najpierw starannie posiekaj natkę pietruszki, papryczkę chili i czosnek. Wymienione składniki połącz z musztardą, sokiem i skórką z cytryny, miodem naturalnym oraz oliwą. Do sałatki dodaj również rukolę, która charakteryzuje się delikatnie orzechowym posmakiem. Gotową potrawę podawaj sauté lub z ulubionym rodzajem pieczywa.