
Składniki
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
1 puszka
1 opakowanie
300 gramów
100 gramów
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj ze sobą. Ser zetrzyj na tarce. Lubczyk posiekaj i połącz go z rukolą.

Krok 2
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, ketchup, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr. Do sosu wmieszaj sałatę rukolę razem z lubczykiem.

Krok 3
Rukolę przełóż do słoika. Na sałatę połóż pozostałe wymieszane składniki (szynkę, ser, pomidory, cebulę, seler). Na wierzch nałóż grubą warstwę majonezu. Całość oprósz z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.


Dobra rada:
Szynkę możesz zastąpić wędzonymi piersiami kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z szynką i selerem
Wędlina i marynowane warzywa – jeśli lubisz tego typu połączenia, przyrządź sałatkę z szynką oraz selerem i podaj ją w niecodzienny sposób. Jej przygotowanie rozpocznij od pokrojenia szynki konserwowej, czerwonej cebuli oraz suszonych pomidorów. Ser żółty zetrzyj na tarce, a rukolę i lubczyk wymieszaj. Następnie przygotuj sos, który będzie dość gęsty, a jednocześnie bardzo wyrazisty. Połącz oliwę, ketchup, sok z cytryny i sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem. Polej tak przygotowanym dressingiem rukolę z lubczykiem i umieść je na dnie słoika. Na nich poukładaj warzywa, mięso oraz ser, a potem przykryj dużą łyżką majonezu. Jako wykończenie potrawy użyj świeżo zmielonego pieprzu, posiekanego szczypiorku lub kilku listków bazylii. Sałatka będzie również świetnie smakować, jeśli szynkę zastąpisz wędzonymi piersiami z kurczaka. Masz ochotę na to apetyczne danie zaserwowane w modny sposób? Skorzystaj z podanego przez nas przepisu i przyrządź je na kolację lub specjalną okazję! Smacznego.