
Składniki
200 gramów
100 gramów
300 gramów
200 gramów
250 gramów
3 łyżki
2 listków
4 ziarna
4 ziarna
20 gramów
1 pęczek
0.5 łyżki
0.5 łyżki
0.5 łyżki
3 sztuki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą.

Krok 2
W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmaż bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki i czosnek, dodaj ostrą i słodką paprykę, smaż chwilę ciągle mieszając.

Krok 3
Dodaj soczewicę, pomidory pelatti. Całość podlej 500 mililitrami wody, dodaj przyprawy - liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz Kostkę do mięs pieczeniową Knorr.

Krok 4
Wszystko razem gotuj około 40 minut uważając, aby soczewica nie przypaliła się. Na koniec gulasz dopraw do smaku kminem i kolendrą w proszku oraz solą, jeśli jest taka potrzeba. Soczewicę podawaj z pokruszonym po wierzchu serem feta oraz natką kolendry i pietruszki.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczewica z bakłażanem i serem feta
Soczewica, bakłażan i ser feta to podstawowe składniki wielu potraw kuchni greckiej. Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta z podsmażonymi na oliwie z oliwek warzywami napełni twoją kuchnię aromatem, jaki można poczuć w najlepszych greckich restauracjach. Do przyrządzenia tej potrawy potrzebujesz zielonej soczewicy, bakłażana i innych warzyw: cebuli, ziemniaków, pomidorów pelati, papryki, marchwi i selera naciowego. Potrzebny jest też ser feta, oliwa z oliwek oraz przyprawy. Zacznij od opłukania soczewicy i podsmażenia w garnku pokrojonych w kostkę warzyw. Przypraw warzywa startym na tarce czosnkiem i słodką papryką. Teraz możesz przystąpić do duszenia warzyw z soczewicą i pomidorami. Dodaj te składniki do garnka i dolej ok. 500 ml wody. Wrzuć do garnka liść laurowy, pieprz oraz esencję do duszonych warzyw Knorr. Gotuj, mieszając, przez ok. 40 minut. Na końcu dopraw wszystko kolendrą, kminem i posól. Podawaj potrawę posypaną pokruszonym serem feta, z natką pietruszki i kolendrą. Duszona soczewica z bakłażanem i fetą to doskonały pomysł na obiad bez mięsa.