Sos beszamel z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos beszamel z serem

Autor: Angelika Mejzińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 łyżki

2 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku na małym ogniu rozpuść masło.

Krok 2

Na masło posyp make i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.Zdejmij z ognia (nie zagotowuj, nie smaż masy).

Krok 3

Do masy dolewaj stopniowo zimne mleko, cały czas mieszając aby nie powstały grudki.

Krok 4

Po dodaniu całego mleka, ponownie postaw na wolnym ogniu, cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.

Krok 5

Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos beszamel z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos beszamel z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos beszamel z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos beszamel z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos beszamel z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos beszamel z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos beszamel z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos beszamel z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej