Sos beszamelowy – mleczny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos beszamelowy – mleczny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 litra

1 sztuka

40 gramów

1 szczypta

1 szczypta

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki i masła przygotuj jasną zasmażkę.

Krok 2

Następnie powoli dolewaj mleko i zagotuj.

Krok 3

Przestudź sos połącz z żółtkami i dopraw solą oraz pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos beszamelowy – mleczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos beszamelowy – mleczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos beszamelowy – mleczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos beszamelowy – mleczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos beszamelowy – mleczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos beszamelowy – mleczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos beszamelowy – mleczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos beszamelowy – mleczny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos beszamelowy – mlecznySos beszamelowy – mleczny

Chcesz przygotować sos, który podasz wraz ze swoim daniem głównym? Ten beszamelowy będzie dobrym rozwiązaniem. Przyrządza się go na bazie mleka i mąki. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, wystarczy zrobić zasmażkę, powoli dolewać mleko i zagotować. Należy pamiętać, by podczas wrzenia dokładnie mieszać składniki, żeby nie powstawały grudki. Po przestygnięciu, sos należy połączyć z żółtkami i doprawić pieprzem. Dla urozmaicenia smaku, dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową oraz sok z wyciśniętej cytryny. Serwuj go bezpośrednio po przygotowaniu. Sos nadaje się do dań makaronowych, ale również mięsnych. Wykorzystywany jest jako składnik włoskiej lasagne czy potraw rybnych. Doskonale komponuje się również z warzywami oraz ryżem. Na bazie beszamelu upiec można też suflety (zarówno wytrawne, jak i słodkie). Zaskakujące może być wykorzystanie sosu jako dodatku do kanapek przyrządzanych na ciepło. Sposobów podania jest mnóstwo, co czyni go uniwersalnym i przydatnym na każdą okazję. Zainspiruj się proponowanym przepisem i przygotuj pyszny beszamel.