Sos beszamelowy ze śmietaną - na rosole: serowy | Przepisy.pl pixel

Sos beszamelowy – śmietanowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

336 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 szklanki

40 gramów

40 gramów

0.5 litra

1 szklanka

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę.

Sos beszamelowy – śmietanowy - Krok 1

Krok 2

Rozpuść w ciepłej wodzie kostkę Rosół z kury Knorr i wymieszaj z wcześniej przygotowaną zasmażką. Dodaj mleko i śmietanę, wymieszaj.

Sos beszamelowy – śmietanowy - Krok 2

Krok 3

Połącz żółtka z serem i dodaj do przestudzonego sosu. Tak przygotowany sos podawaj jako dodatek do makaronów i zapiekanek.

Sos beszamelowy – śmietanowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos beszamelowy – śmietanowySos beszamelowy – śmietanowy

Sos beszamelowy to uniwersalny dodatek do różnych dań. Dzięki swojemu lekko śmietanowemu posmakowi świetnie komponuje się z mięsem oraz rybami. Wypróbuj np. jego połączenia z piersią z kurczaka zamarynowaną w suszonych ziołach, indykiem grillowanym w słodkiej papryce lub białą rybą gotowaną na parze. Sos sprawdza się również jako dodatek do makaronów. Wykorzystaj go do przygotowania zapiekanki makaronowej lub lasagne, zestawiając jego smak z pieczarkami, szynką i serem żółtym. Będzie również pyszny w daniach warzywnych. Polej nim gotowane lub pieczone warzywa, takie jak: szparagi, brokuły, kalafior czy marchewka. Sekret jego uniwersalności kryje się w dość neutralnym smaku i niewielkiej liczbie potrzebnych składników. Sos beszamelowy z tego przepisu przygotuj na bazie jasnej zasmażki z mąki, zaprawionej wyrazistym bulionem mięsnym (np. drobiowym) lub warzywnym. Jego jasny kolor uzyskasz dzięki użyciu mleka oraz śmietany, a aksamitną konsystencję oraz serowy posmak dzięki żółtkom roztrzepanym z serem gruyère. Do czego Ty używasz sosu beszamelowego? Podziel się z nami swoimi pomysłami w komentarzu poniżej.