Sos orleański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos orleański

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

1 łyżeczka

3 łyżki

null szczypt

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozpuść masło i dodaj marchewkę przez chwilę smaż.

Krok 2

Ogórki, pastę sardelową i kapary drobno posiekaj. Skrop sokiem z połowy cytryny i winem. Dodaj do marchewki i duś przez 15 minut.

Krok 3

Z masła i mąki zrób zasmażkę, wlej bulion Knorr, dodaj skórkę starta z cytryny, karmel, gałkę muszkatołową, cukier i sól. Wymieszaj wszystko i zagotuj.

Krok 4

Wlej następnie zasmażkę do duszonych warzyw.

Krok 5

Jajka ugotuj na twardo, schłodź obierz ze skorupki, oddziel żółtko od białek. Białka pokrój w kostkę i dodaj do warzyw wraz z łyżeczką masła.

Krok 6

Podgrzej całość i dokładnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej