Makaron w pikantnym sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron w pikantnym sosie pomidorowym

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

4

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 kilogram

200 gramów

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

3 łyżki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.

Krok 2

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kosteczkę. Cukinię obrać, wraz z cebulą i papryką pokroić w drobna kosteczkę, chilli pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać. Kurczaka pokroić w cienkie paseczki.

Krok 3

Na głębokiej patelni (u mnie w woku) rozgrzać olej, usmażyć kurczaka, przyprawić pieprzem, na końcu solą, wyjąć, zostawiając odrobinę tłuszczu.

Krok 4

Na tą samą patelnię dodać cebulę, czosnek , paprykę czerwoną, chilli, smażyć ok 4 minut, następnie dodać cukinię i pomidory (pomidorki koktajlowe dodamy na końcu), dusić ok 15minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać ok ok 1/4 szklanki bulionu przygotowanego z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Krok 5

Pod koniec duszenia dodać kurczaka i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, zioła, dusić jeszcze ok 3 minut. Do gotowego sosu dodać makaron, wymieszać - danie gotowe:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w pikantnym sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej