Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym
średnie
17 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Duże muszle można nie tylko łączyć z sosem, jak zwykły makaron, ale i nadziewać po ugotowaniu rozmaitymi farszami i zapiekać. Wyjątkowo ładnie prezentują się na talerzu!
Krok 2
Zagotuj wodę, wrzuć kostki bulionowe, gotuj minutę, mieszając. Wrzuć makaron, ugotuj al dente, mieszając od czasu do czasu, aby się nie posklejał. Zahartuj pod zimną wodą (możesz wymieszać z odrobiną oliwy). Bulion pozostaw w garnku. Zrób sos: roztop masło na patelni, zmniejsz ogień, włóż seler, smaż, aż będzie miękki. Zdejmij z ognia, wymieszaj z mascarpone. Przełóż do metalowej miski z roztartym serem pleśniowym, wymieszaj, dodając orzechy. Garnek z bulionem ustaw na malutkim ogniu, ustaw na nim miskę z sosem serowym, tak aby dno miski nie dotykało powierzchni bulionu. Podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aby sos pozostawał ciepły w czasie, gdy ty będziesz smażyć kurczaka na oliwie i mieszać go z makaronem. Na ogrzane talerze przełóż porcje conchiglii i mięsa, polej ciepłym sosem, posyp parmezanem i udekoruj bazylią.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej