Sos żurkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos żurkowy

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać proszek zupy z zimną wodą i wlać do małego garnuszka. Wrzucić masło i wlać śmietankę. Podgrzać na bardzo małym gazie do zagotowania i dalej gotować ok. 10 minut. Mieszać w trakcie gotowania bo część wody odparuje. Dodać białą zasmażkę.

Krok 2

Jest to bardzo prosty sos do jajek na twardo, kiełbasy ( parówek ) na gorąco. Podajemy z ziemniakami puree posypany natką pietruszki.

Krok 3

Można wzmocnić jego smak dodając łyżeczkę tartego chrzanu.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sos szparagowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej