
Składniki
1.5 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
0.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
700 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W moździerzu ubij kminek, cynamon, sól morską, czosnek i posiekaną cebulę. Zdejmij z mięsa ścięgna i tłuste kawałki, po czym zmiel je na drobnym sicie.
Krok 2
Samo mięso zetrzyj na sicie grubym.
Krok 3
Stłuczone przyprawy wyrób ze zmielonymi tłustymi kawałkami, jajkami i oliwą. Dodaj grubo zmielone mięso.
Krok 4
Uformuj owalne kiełbaski o długości 8 centymetrów.
Krok 5
Piecz na ruszcie z każdej strony przez około 10 minut. Wyłóż na półmisek, podlej gorącym ouzo i podpal. Podawaj z chlebem pita.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej