Spaghetti alla carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti alla carbonara

Autor: Ewa Pieniężna

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

300 gramów

200 gramów

300 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W osolonej wodzie gotujemy makaron.

Krok 2

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Na końcu na ostatnie pół minuty dodajemy pokrojony drobno czosnek.

Krok 3

W miseczce roztrzepujemy żółtko, dodajemy śmietanę, odrobinę pieprzu i soli, starty parmezan. Wymieszać.

Krok 4

Makaron odcedzamy, przelewamy z powrotem do garnka. Dodajemy wszystkie składniki i na małym ogniu podgrzewamy 2-3min delikatnie mieszając. Wykładamy na talerze.

Krok 5

Uwagi: Można nie dodawać soli, gdyż często boczek wędzony sam w sobie jest bardzo słony. Najważniejsze. Śmietanę należy kupić o konsystencji wody, inaczej makaron jest mdły. Jeżeli mamy gęstą słodką śmietanę należy odlać trochę wody z makaronu i w końcowym etapie dodać tyle by sos był luźny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej