Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym

Autor: 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżka

4 sztuki

120 gramów

1 łyżka

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu. Łososia kroimy w niewielkie kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy.

Krok 2

W garnuszku za pomocą rózgi kuchennej mieszamy żółtka, skórkę, sok z cytryny, wino, sól, cukier i pieprz. Stawiamy naczynie na kuchence i na słabym ogniu ubijamy gęsty krem. Schłodzone masło kroimy w kostkę i stopniowo dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Wsypujemy koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku. Samo ubijanie trwa krótko, gdy krem stanie się puszysty i zwiększy swoją objętość niemal dwukrotnie - jest gotowy.

Krok 3

W dużym garnku/misie łączymy makaron z kremem dodając łososia. Delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około minuty. W tym czasie smaki się połączą a łosoś "dojdzie". Spaghetti układamy na głębszym talerzu i dekorujemy koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej