Stefanka serowa na herbatnikach - bez pieczenia | Przepisy.pl pixel

Menu dnia

Stefanka serowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

376

heart
2687 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5073 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12561 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

125 gramów

110 gramów

300 gramów

polewa:

100 gramów

25 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękkie masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru. Dodać twaróg i połączyć całość.

Stefanka serowa - Krok 1

Krok 2

Na deseczce ułożyć pierwszą warstwę herbatników (5 szt. x 2 szt.).

Stefanka serowa - Krok 2

Krok 3

Wyłożyć krem serowy, potem kolejną warstwę herbatników i tak do wykorzystania wszystkich składników (kończąc herbatnikową warstwą).

Stefanka serowa - Krok 3

Krok 4

Masło rozpuścić razem z czekoladą deserową. Tak przygotowaną polewą polać ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Stefanka serowa - Krok 4
7

Opinie o przepisie

  • Mariola

    Mariola , 12.03.2025

    Dziękuję za przepis. Ciasto bez pieczenia, zawsze się udaje, nawet mi!! Pyyycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 23.01.2023

    Ten przepis udowadnia że każdy może to ciacho zrobić, i nie ma gadania że nie umiem. Uwielbiam wszystkie ciacha serowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 09.11.2021

    Jakiego twarogu użyć?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • marzenataramda@gmail.com

    marzenataramda@gmail.com , 15.07.2021

    Robiłam z czarnych Petit biure obłędne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena

    Magdalena , 30.05.2021

    Jest obłędnie pyszne mimo że herbatniki były biale to masę serową połowę z kakao. I tak na przemian. Z większej ilości sera robiłam to z brakowało mi herbatnikow dodałam biszkopty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Diczew

    Zosia Diczew , 11.05.2021

    No po prostu mniamiaste

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stefanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stefanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stefanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stefanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stefanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stefanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stefanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stefanka serowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stefanka serowaStefanka serowa

Stefanka to proste i pyszne ciasto, które można przygotować w krótkim czasie – to brzmi jak opis wymarzonego deseru. Jeśli i wy szukacie propozycji na domowe słodkości, które zrobicie szybko – skorzystajcie z naszego przepisu na stefankę serową. Nie wymaga pieczenia, a do jej przyrządzenia wystarczy kilka podstawowych składników! Ciasto z herbatnikami i twarogiem jest więc doskonałą propozycją dla zabieganych, którzy nie mogą poświecić zbyt wiele czasu na kuchenne aktywności. Zarezerwujcie zatem 30 minut i zaczynajmy przygotowywanie stefanki serowej!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi łatwe i szybkie desery! Stefanka na herbatnikach jest idealnym rozwiązaniem dla tych z was, którzy nie przepadają za wielogodzinnym gotowaniem lub też nie mają na to czasu.

Na jaką okazję?

Stefanka bez pieczenia jest ciastem na tyle uniwersalnym, że sprawdzi się zawsze! Jest świetnym pomysłem na wizytę niespodziewanych gości.

Czy wiesz, że?

Wiórki kokosowe to starta kopra, czyli wysuszony miąższ orzechów kokosowych. Uważa się, że najlepsza kopra pochodzi z Archipelagu Malajskiego, Cejlonu oraz Nowej Gwinei, gdzie miąższ suszony jest gorącym powietrzem.

Dla urozmaicenia:

Do stefanki serowej doskonale pasuje bita śmietana, którą podaj obok ciasta.