
Składniki
null szczypt
0.6 szklanki
4 sztuki
1 łyżka
null
1 łyżka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę. Zrób zasmażkę. Dolej mleko i bardzo energicznie wymieszaj.
Krok 2
Dopraw świeżo mielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz przyprawą Knorr. Zagotuj cały czas mieszając. Powinien powstać klasyczny sos beszamel.
Krok 3
Gotowy sos odstaw na bok. Dodaj starty ser i wymieszaj całość aż wszystko się połączy i ser się rozpuści.
Krok 4
Do masy serowej dodaj żółtka. Z białek i szczypty soli ubij bardzo sztywną pianę.
Krok 5
Teraz wymieszaj delikatnie, aczkolwiek energicznie i zdecydowanie pianę z białek z całą masą.
Krok 6
Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ostrożnie masę na suflet do kokilek do ¾ wysokości naczynia. Masa powinna być równa na wierzchu. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie nie otwieraj pieca. Podawaj natychmiast po upieczeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej