Suflet serowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Suflet serowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null szczypt

0.6 szklanki

4 sztuki

1 łyżka

null

1 łyżka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę. Zrób zasmażkę. Dolej mleko i bardzo energicznie wymieszaj.

Krok 2

Dopraw świeżo mielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz przyprawą Knorr. Zagotuj cały czas mieszając. Powinien powstać klasyczny sos beszamel.

Krok 3

Gotowy sos odstaw na bok. Dodaj starty ser i wymieszaj całość aż wszystko się połączy i ser się rozpuści.

Krok 4

Do masy serowej dodaj żółtka. Z białek i szczypty soli ubij bardzo sztywną pianę.

Krok 5

Teraz wymieszaj delikatnie, aczkolwiek energicznie i zdecydowanie pianę z białek z całą masą.

Krok 6

Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ostrożnie masę na suflet do kokilek do ¾ wysokości naczynia. Masa powinna być równa na wierzchu. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie nie otwieraj pieca. Podawaj natychmiast po upieczeniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet serowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet serowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet serowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet serowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet serowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet serowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet serowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet serowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Paszteciki z mięsem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej