Składniki
750 mililitrów
1 opakowanie
3 plastry
6 sztuk
3 plastry
2 sztuki
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i przekrój wzdłuż na połówki.

Krok 2
Plastry szynki ułóż na pergaminie i upiecz na chrupko w piekarniku lub na patelni.

Krok 3
Boczek posiekaj drobno i podsmaż w garnku, a następnie dodaj pokrojoną w piórka szalotkę i gałązkę majeranku. Całość zalej winem i odparuj je.

Krok 4
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z bulionem i wlej do garnka. Zagotuj.

Krok 5
Zmniejsz ogień, dodaj ser i wymieszaj. Zupę gotuj jeszcze 5 minut. Gotowy żurek podawaj z ugotowanymi jajkami oraz chipsami z szynki. Udekoruj kwaśną śmietaną.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO
Żurek – klasycznie kojarzony z Wielkanocą – sprawdzi się jako smaczny obiad niezależnie od okazji. Tym razem podkreśl jego smak kozim serem. Na początek ugotuj na twardo jajka, obierz je ze skorupek i przekrój wzdłuż na połówki. Zamiast kurzych, wybrać możesz również przepiórcze, które ze względu na małe rozmiary i większą proporcję żółtka do białka będą prezentować się w zupie efektowniej. Przygotuj również chipsy z szynki szwarcwaldzkiej. W tym celu jej cienkie plastry rozłóż w równych odstępach na pergaminie i piecz w piekarniku lub na patelni do momentu, w którym staną się chrupkie. Teraz pora na zupę. Drobno pokrojony boczek podsmaż w garnku wraz z piórkami łagodnej w smaku cebuli szalotki i gałązką majeranku. Aby podkreślić smak składników, zalej je białym winem, które należy odparować. Żurek szlachetny wymieszaj z bulionem, wlej do garnka i zagotuj. Po zmniejszeniu ognia dodaj do zupy ser kozi i całość gotuj przez dodatkowe kilka minut. Gotową potrawę serwuj z przygotowanymi wcześniej jajkami i chipsami szynkowymi. Do dekoracji wykorzystaj gęstą kwaśną śmietanę. Zobacz, jak łatwo przygotować to smaczne i efektowne danie.