Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
459 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

796 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1576 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

1 pęczek

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę zalej mlekiem i poczekaj aż nasiąknie. Następnie odciśnij, połącz z surowym jajkiem, mięsem, posiekanym koperkiem i pomieszaj z przyprawą Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i poprawi konsystencje pulpecików. Po doprawieniu mięsa podziel je na małe porcje i uformuj z niego dwu centymetrowej wielkości kulki.

Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym - Krok 1

Krok 2

Mięsne kulki oprósz mąka pszenną i obsmaż na rozgrzanym oleju, smaż aż uzyskają ciemnobrązową barwę.

Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym - Krok 2

Krok 3

Pulpeciki podlej szklanką wody, do sosu dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową i ziarna kolendry, całość gotuj około 4-5 minut aż sos zgęstnieje i przybierze ciemno-brązową barwę. Gotowe pulpeciki podawaj z ziemniakami z piekarnika, polane sosem z gotowania oraz z dżemem borówkowym lub żurawinowym.

Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać dwie łyki kaparów.

44

Opinie o przepisie

  • Beata Pajor

    Beata Pajor , 08.10.2019

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Szydlowska

    Teresa Szydlowska , 07.10.2019

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Rybczyński

    Konrad Rybczyński , 13.10.2016

    no faktycznie ale przepis no mój koń by sie usmiał

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Żyszkiewicz

    Małgorzata Żyszkiewicz , 13.10.2016

    Michal jestem pełna podziwu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Ciosek

    Wanda Ciosek , 13.10.2016

    ekstra palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Dyńka

    Marek Dyńka , 13.10.2016

    Na pewno dobre smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Duzak

    Robert Duzak , 13.10.2016

    Szwedzkie kotbullar.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Szymanowska

    Wanda Szymanowska , 12.10.2016

    Na konsumcje nie wyznaczono miejsca ,ani terminu. Czekam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Kobus

    Helena Kobus , 12.10.2016

    Muszą być pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Cetnarowska

    Helena Cetnarowska , 12.10.2016

    UNAS JUTRO BEDA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Podpora

    Wiesia Podpora , 12.10.2016

    Ale to musi być pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Wiaderny

    Andrzej Wiaderny , 12.10.2016

    Pewnie z ikea ......3% mięsa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Twardowski

    Krzysztof Twardowski , 12.10.2016

    Gosiu to są zrazy . Pozdrawiamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Skrzyńska

    Regina Skrzyńska , 12.10.2016

    KOLOROWYCH SNÓW.D O B R A N O C !!!!! http://tnij.at/90223

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Myśliński

    Wojciech Myśliński , 12.10.2016

    gdzie mam sie zglosic na kosumpcje ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Krauze

    Urszula Krauze , 12.10.2016

    brak borowek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wilczak

    Ewa Wilczak , 12.10.2016

    Brak borówek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Puchała

    Cecylia Puchała , 12.10.2016

    A borówki jeszcze w lesie....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Siedlecka

    Jolanta Siedlecka , 12.10.2016

    Od kiedy ty Justynko tak dobrze pichcisz? Musze sprobowac to zrobic, pewno pyszne?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Podgórska

    Teresa Podgórska , 12.10.2016

    Klopsiki zawsze mozna zrobic,ja mam TYMY RECYMA zbierane i zaprawiane borowki,nawet takie ucierane z cukrem bez smazenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Chojecka

    Zofia Chojecka , 12.10.2016

    Dobre brawo Janina pozd z Włoch

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gadanka Danka

    Gadanka Danka , 12.10.2016

    2 dni z rzędu jadłąm,nie wiem czy szwedzkie i na pewno nie w sosie z borówek,ale smaczne były w sosie pieczarkowym z koperkiem, z ryżem( wczoraj) a z ziemniakami dzisiaj+ oczywiście surówka z rzymskiej sałaty z ogórkiem,papryką,cebulką czerwoną,chili,sos winegret

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadka Tuźnik

    Bernadka Tuźnik , 12.10.2016

    Co domowe to pyszne,,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Rucińska

    Helena Rucińska , 12.10.2016

    Jak smakuje?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Szews

    Wiesława Szews , 12.10.2016

    musze spróbowac brzmi apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Majtyka

    Marian Majtyka , 12.10.2016

    mmmniammm - smacznego!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Engström

    Anna Engström , 12.10.2016

    W Szwecji nie serwuje sie klopsikow z grzybami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Gajdzińska

    Alicja Gajdzińska , 12.10.2016

    Na pewno są pyszne bo domowe i jeszcze w tym sosie.Już się oblizuje .Taki mąż w domu to skarb, a jest ich coraz mniej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Man

    Maja Man , 12.10.2016

    dlaczego kuźwa szwedzkie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Koper

    Mirosław Koper , 12.10.2016

    Przypomina mi się film Mamuśki, gdzie takie klopsiki im zaszkodzily. Ale życzę smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowymSzwedzkie klopsiki z sosem borówkowym

Komponujesz menu na przyjęcie? Skorzystaj z naszego przepisu na szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym. Świetnie sprawdzą się zarówno w roli głównego dania, jak i jako mięsna przystawka. Aby je przygotować połącz mięso mielone z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, surowym jajkiem oraz koperkiem. Dopraw do smaku. Następnie z mięsa uformuj małe kulki. Oprósz je mąką i smaż dopóki nie uzyskają ciemnobrązowej barwy. Później stopniowo podlewaj je szklanką wody. Nie zapomnij dodać też odpowiednich przypraw – w tym przypadku świetnie sprawdzi się ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa i ziarna kolendry. Możesz dodać również inne ulubione przyprawy, które dobrze komponują się z mięsem. Klopsiki podawaj z surówkami i pieczonymi ziemniakami. Warto polać je sosem, który powstał podczas gotowania. Na koniec udekoruj talerz odrobiną dżemu borówkowego lub żurawinowego. Spróbuj przepisu na szwedzkie klopsiki z sosem żurawinowym i przekonaj się, jak uniwersalne i smaczne może to być danie.