
Składniki
2 łyżki
800 mililitrów
2 opakowania
2 opakowania
3 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku zawsze robię budyń, gdyż on później musi ostygnąć. Tak więc nalewam do garnka ok. 700 ml mleka i stawiam do zagotowania. Pozostałe 100 ml wlewam do szklanki i dodaję budynie i jeśli ktoś lubi słodką masę to ok. 2 łyżki cukru. Po wymieszaniu czekam, aż mleko zacznie się gotować. Gdy to następuje wlewam budynie i mieszam aż zgęstnieje do uzyskania jednolitej masy. Po przygotowaniu budyniu odstawiam go do wystygnięcia.
Krok 2
Teraz należy przygotować ciasto. Na wstępie włączam piekarnik (mój był na 170 stopni), aby się nagrzał. Wam proponuję sprawdzić instrukcję, bo w każdym są różne poziomy pieczenia ciasta francuskiego i temperatury. Gdy piekarnik się nagrzewa na blaszkę daję papier do pieczenia a na niego wykładam ciasto francuskie. Ja jeszcze przed włożeniem do piekarnika nakłuwam ciasto widelcem, aby za wysoko nie urosło. I jedno ciasto ląduje w piekarniku na 30 minut.
Krok 3
Gdy ciasta są już gotowe, a budyń już zimny mogę zabierać się za masę. Najlepiej, aby margaryna była wyciągnięta z lodówki na co najmniej godzinę przed jej miksowaniem. Daję 3/4 margaryny Palmy do garnka bądź naczynia, najlepiej żeby było wysokie. Miksuję margarynę i gdy już będzie jednolita mogę dodawać zimny budyń. Dodaję go po łyżce i dokładnie miksuje, aby nie zostały grudki. Po zmiksowaniu masa powinna przypominać jednolity puszysty aksamit:) To wszystko co trzeba zrobić teraz pozostaje tylko przełożenie ciast masą. Gdy już to zrobicie można całość posypać cukrem pudrem i ciasto do popołudniowej kawki gotowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej