Tagliatelle z żółtymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z żółtymi pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

500 gramów

4 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

100 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2

Szalotkę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę. Cukinię przetnij wzdłuż na pół i pokrój na plasterki. Pomidory pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Na dużej patelni podsmaż na oliwie szalotkę, czosnek i cukinię.

Krok 4

Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 5

Teraz dodaj pomidory oraz 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Całość gotuj ok. 5 minut, aż powstanie sos.

Krok 6

Do sosu dodaj ugotowany makaron oraz młode listki szpinaku i porwane listki bazylii. Całość gotuj 2-3 minuty. Dopraw sokiem z cytryny i podawaj z pokruszonym serem feta i rukolą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie doskonale smakuje z orzeszkami Pini.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z żółtymi pomidoramiTagliatelle z żółtymi pomidorami

Nie ma chyba lepszego sposobu na szybki obiad niż makaron z warzywami. Jest tyle ciekawych połączeń, że trudno się znudzić. Tym razem makaron tagliatelle występuje w towarzystwie żółtych pomidorów, szpinaku, cukinii, fety i innych smacznych dodatków.

Dla kogo?

Dla miłośników dań makaronowych. To danie, które zdecydowanie warto przygotować!

Na jaką okazje?

Tagliatelle z żółtymi pomidorami będzie gotowe już w pół godziny, więc miej przepis pod ręką, gdy chcesz przyszykować szybki obiad.

Czy wiesz, że?

Tagliatelle jest tradycyjnym, włoskim makaronem. Kształtem przypomina długie, płaskie wstążki. Bardzo często podaje się je z sosem bolognese.

Dla urozmaicenia:

Do potrawy możesz dodać orzeszki piniowe. Doskonale tu pasują!