Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 sztuka

50 gramów

30 gramów

10 sztuk

1 opakowanie

1 pęczek

0.5 sztuki

1 łyżka

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

400 mililitrów

200 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki pokrój w drobną kostkę, kolendrę pokrój drobno, czosnek i chilli posiekaj a makaron namocz w zimnej wodzie na ok. 15 minut.

Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - Krok 1

Krok 2

W niedużym garnku przesmaż 1/3 szalotki oraz chilli. Dodaj zawartość opakowania Knorr oraz połowę kolendry i wymieszaj. Całość zalej 200 ml gorącej wody, naczynie przykryj i odstaw na 15 minut, aż kasza zmięknie.

Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie do kaszy dodaj mąkę, jajko oraz pokrojone drobno tofu, połowę kolendry i wyrób jednolitą masę. Dopraw do smaku i uformuj niewielkie pulpeciki.

Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - Krok 3

Krok 4

W garnku przesmaż pozostałą szalotkę, czosnek, pieczarki pokrojone w „ósemki” oraz pastę curry. Następnie dodaj pomidory, kokosowe mleko oraz bulion i zagotuj – zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.

Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - Krok 4

Krok 5

Zupę dopraw do smaku, włóż ostrożnie uformowane pulpeciki i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaj przygotowany makaron oraz pozostałą kolendrę i podawaj.

Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 15.02.2020

    Bardzo dobra, ja lubię na ostro więc dodałam więcej chili.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilliTajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli

Tajska zupa z kotletami z kaszy z tofu i chili to nie lada propozycja dla każdego, kto chciałby przejść na kolejny poziom kulinarnego wtajemniczenia. Choć przepis na tę zupę składa się z kilkunastu składników, nie jest bardzo skomplikowany – ale nie przekonasz się o tym, dopóki nie spróbujesz. Do dzieła!

Dla kogo?

Dla wielbicieli wyrazistego, orientalnego smaku! Tajska zupa z kaszą i tofu będzie strzałem w dziesiątkę! Jeśli wśród Twoich bliskich są takie osoby, koniecznie przygotuj im to danie.

Na jaką okazję?

Zachęcamy do eksperymentowania! Zrezygnuj dziś z tradycyjnej zupy na pierwsze danie i zaserwuj coś oryginalnego – tajska zupa z oryginalnymi kotletami sprawdzi się w tej roli jak znalazł!

Czy wiesz, że?

Makaronu sojowego nie trzeba gotować. Po namoczeniu w gorącej wodzie lub przesmażeniu w oleju staje się przezroczysty i gotowy do spożycia.

Dla urozmaicenia:

Coś dla fanów mięsnych smaków! Jeśli nie preferujesz diety bezmięsnej, do tajskiej zupy z kotletami z kaszy będzie pasować nie tylko tofu – możesz dodać także kawałki gotowanego lub wędzonego kurczaka.