Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli
łatwe
53 osoby zapisały

Składniki
4 łyżki
1 sztuka
50 gramów
30 gramów
10 sztuk
1 opakowanie
1 pęczek
0.5 sztuki
1 łyżka
3 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
400 mililitrów
200 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotki pokrój w drobną kostkę, kolendrę pokrój drobno, czosnek i chilli posiekaj a makaron namocz w zimnej wodzie na ok. 15 minut.

Krok 2
W niedużym garnku przesmaż 1/3 szalotki oraz chilli. Dodaj zawartość opakowania Knorr oraz połowę kolendry i wymieszaj. Całość zalej 200 ml gorącej wody, naczynie przykryj i odstaw na 15 minut, aż kasza zmięknie.

Krok 3
Po tym czasie do kaszy dodaj mąkę, jajko oraz pokrojone drobno tofu, połowę kolendry i wyrób jednolitą masę. Dopraw do smaku i uformuj niewielkie pulpeciki.

Krok 4
W garnku przesmaż pozostałą szalotkę, czosnek, pieczarki pokrojone w „ósemki” oraz pastę curry. Następnie dodaj pomidory, kokosowe mleko oraz bulion i zagotuj – zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.

Krok 5
Zupę dopraw do smaku, włóż ostrożnie uformowane pulpeciki i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaj przygotowany makaron oraz pozostałą kolendrę i podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli
Tajska zupa z kotletami z kaszy z tofu i chili to nie lada propozycja dla każdego, kto chciałby przejść na kolejny poziom kulinarnego wtajemniczenia. Choć przepis na tę zupę składa się z kilkunastu składników, nie jest bardzo skomplikowany – ale nie przekonasz się o tym, dopóki nie spróbujesz. Do dzieła!
Dla kogo?
Dla wielbicieli wyrazistego, orientalnego smaku! Tajska zupa z kaszą i tofu będzie strzałem w dziesiątkę! Jeśli wśród Twoich bliskich są takie osoby, koniecznie przygotuj im to danie.
Na jaką okazję?
Zachęcamy do eksperymentowania! Zrezygnuj dziś z tradycyjnej zupy na pierwsze danie i zaserwuj coś oryginalnego – tajska zupa z oryginalnymi kotletami sprawdzi się w tej roli jak znalazł!
Czy wiesz, że?
Makaronu sojowego nie trzeba gotować. Po namoczeniu w gorącej wodzie lub przesmażeniu w oleju staje się przezroczysty i gotowy do spożycia.
Dla urozmaicenia:
Coś dla fanów mięsnych smaków! Jeśli nie preferujesz diety bezmięsnej, do tajskiej zupy z kotletami z kaszy będzie pasować nie tylko tofu – możesz dodać także kawałki gotowanego lub wędzonego kurczaka.