Tajskie zielone curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajskie zielone curry

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

10

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

400 gramów

1 łyżka

5 łyżek

1 pęczek

1 słoik

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oczyść i pokrój na małe kawałeczki. Wymieszaj w marynacie ( 1 łyżka oleju, czosnek, 0.5 papryczki chilli, pieprz, sok z limonki, imbir) pozostawiając go na 10 minut.

Krok 2

W garnku podsmaż cebulkę, aż się zeszkli, następnie dodaje kurczaka i smaż, aż kurczak zrobi się złocisty(dosłownie chwilkę). Następnie dodaj czubatą łyżkę pasty curry i cukier, smaż jeszcze ok. 2 minuty i zalej wszystko mlekiem kokosowym. Gotuj 3-5 minut i dodaj resztkę pasty, 0.5 papryczki oraz kurkumę.

Krok 3

Następnie dodaj wszystkie #warzywa i gotuj ok.10 minut, dodaj pokruszone liście kaffiru oraz sos rybny i gotuj 2 minuty. W tym samym momencie ugotuj ryż.

Krok 4

Nalej do miseczek , przyozdob świeżymi listkami kolendry i podawaj z ryżem. Kurczak powinien być mięciutki, a warzywa lekko chrupiące. Ważną informacją jest to, że danie jest piekielnie #ostre !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej