Talerz przekąsek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Talerz przekąsek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

120 gramów

1 sztuka

160 gramów

100 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórka, rzodkiewki i winogrona umyj. Ogórka pokrój w paski, rzodkiewki przekrój na pół i ułóż warzywa na dużym drewnianym talerzu.

Krok 2

Marynaty odcedź, przełóż do miseczki i również ułóż na talerzu.

Krok 3

Ser pokrój na mniejsze kawałki, połóż na talerzu z warzywami.

Krok 4

Talerz przekąsek udekoruj winogronami, orzechami i posyp przyprawą Knorr.

przepisy.pl

Dobra rada:

Przekąski możesz dodatkowo udekorować świeżymi kiełkami lub sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Talerz przekąsek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Talerz przekąsek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Talerz przekąsek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Talerz przekąsek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Talerz przekąsek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Talerz przekąsek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Talerz przekąsek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Talerz przekąsek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Francuskie tosty
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Talerz przekąsekTalerz przekąsek

Przekąski – nieodzowny element menu każdego większego przyjęcia i kameralnego spotkania. Okazują się niezastąpione, gdy zaczyna burczeć w brzuchu między głównymi posiłkami. Ważne, by były nie tylko smaczne, ale też różnorodne i podane w estetyczny sposób. Razem z nami sprawdźcie, jak stworzyć wyborną i spójną kompozycję przekąsek na jednym talerzu.

Dla kogo?

Nie każdy dysponuje dużą ilością czasu na przygotowanie kulinarnych cudów. Talerz przekąsek śmiało można potraktować jako przystawkę ekspresową.

Na jaką okazję?

Organizujecie spontaniczne spotkanie albo godzinę temu dowiedzieliście się, że znajomi wpadną z wizytą? Powitajcie ich kolorowym półmiskiem z przekąskami, na którym nie zabraknie marynowanych specjałów, świeżych warzyw, owoców, orzechów i serów.

Czy wiesz, że?

Orzechy włoskie, przypominające kształtem mózg z dwiema półkulami, są bardzo dekoracyjnym wykończeniem talerza z przekąskami. Świetnie wzbogacają danie słodko-gorzkim smakiem.

Dla urozmaicenia:

Jako owocowy akcent talerza z przekąskami, oprócz winogron, sprawdzą się też figi, gruszki, suszone morele i żurawina.