Tamale z pomidorami i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tamale z pomidorami i kurczakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

2 szklanki

null

2 sztuki

2 szklanki

200 gramów

2 opakowania

null

20 sztuk

20 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście kukurydzy zalej ciepłą wodą, obciąż talerzem i odstaw na przynajmniej trzy godziny.

Krok 2

Piersi kurczaka pokrój w kostkę, papryki w paski, cebulę i czosnek w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z czosnkiem i kuminem.

Krok 3

Dodaj paprykę, podsmaż, po czym zalej pomidorami i gotuj do czasu, gdy płyn odparuje, a sos stanie się gęsty. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

Krok 4

Do mąki wlej bulion i wyrób masę. W osobnym naczyniu rozetrzyj tłuszcz i połącz go z masą.

Krok 5

Liście odsącz z wody. Na każdy liść nałóż ok. 2 łyżki masy kukurydzianej i rozsmaruj ją. Dodaj łyżkę sosu i kawałki kurczaka.

Krok 6

Zwiń boki, dolną część liścia, a na końcu górną tak, by powstała paczuszka. Zwiąż ją sznurkiem.

Krok 7

Liście ułóż ciasno i pionowo w górnej części naczynia do gotowania na parze. Każdą partię gotuj przez około 50 minut. Tamale są gotowe, jeśli po rozwinięciu masa łatwo odchodzi od liścia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tamale z pomidorami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tamale z pomidorami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tamale z pomidorami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tamale z pomidorami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tamale z pomidorami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tamale z pomidorami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tamale z pomidorami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tamale z pomidorami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Makaron ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej