
Składniki
ciasto:
400 gramów
1 szczypta
farsz:
150 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
50 gramów
1 sztuka
2 sztuki
12 sztuk
200 gramów
200 gramów
200 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki ciasta szybko ze sobą wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i przełóż je do okrągłej foremki na tartę.
Krok 2
Na ciasto ułóż pergamin, a formę wypełnij porcelanowymi kulkami (można je zastąpić grochem lub fasolą). Ciasto zapiekaj w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Krok 3
W tym czasie przygotuj farsz. Zmiksuj dynię, ucierając ją z jajkami, żółtkami i cukrem na gładką masę. Dopraw do smaku cynamonem, imbirem, goździkami. Z wanilii wyciśnij nasiona i dodaj je do masy. Tak przygotowaną masą wypełnij ciasto i piecz go 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 4
Śmietanę ubij z cukrem na sztywno.
Krok 5
Wystudzoną tartę pokrój na kawałki i każdy z nich udekoruj różyczką z bitej śmietany oraz kawałka orzecha pekan.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























