Bitki wołowe – klasyczne: przepis | Przepisy.pl pixel

Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
637 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

276 osób wydrukowało

Pobierz pdf

383 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

100 gramów

650 mililitrów

3 ziarna

2 listków

4 ziarna

50 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wołowe pokrój w plastry grubości około 1 centymetra. Każdy lekko rozbij tłuczkiem, a następnie obtocz w mące.

Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Bitki podawaj z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.

Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron i przełóż je do średniej wielkości garnka.

Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju, a następnie dołóż do bitek. Do garnka włóż przyprawy: ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy.

Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Dołóż Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem przez około 40 minut.

Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Najlepsze bitki wychodzą z rostbefu, ale można tez użyć udźca wołowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne bitki wołowe - VIDEOTradycyjne bitki wołowe - VIDEO

Bitki wołowe to propozycja na tradycyjny, domowy obiad. Przypadnie do gustu koneserom delikatnego mięsa, z wyraźnym aromatem cebulki. Jeśli jeszcze wprowadziliście do swojego menu tego dania – spróbujcie, jak smakują bitki wołoweprzepis jest bardzo prosty! Pamiętajcie jedynie o dokładnym rozbiciu mięsa, dzięki czemu łatwiej będzie je udusić i bitki staną się kruche i soczyste. Smacznego!

Dla kogo? Przepis na bitki wołowe przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnych polskich dań. Jest to propozycja także dla tych z was, którzy poszukują pomysłów na potrawy szybkie i proste.

Na jaką okazję? Bitki wołowe w sosie są doskonałym pomysłem na niedzielny, rodzinny obiad. Sprawdzą się również podczas domowych imprez, jako klasyczne „danie na gorąco”.

Czy wiesz, że? Mięso wołowe pozyskiwane jest z bydła, które osiągnęło wiek powyżej sześciu miesięcy. Najwyższej jakości wołowina argentyńska czy amerykańska, podczas obróbki cieplnej nie twardnieje, dzięki czemu często wykorzystywana jest do przygotowywania steków oraz pieczeni.

Dla urozmaicenia: Tradycyjne bitki wołowe to przepis, w którym rekomendujemy wykorzystanie rostbefu. Możecie zastąpić go udźcem wołowym, który będzie równie łatwo udusić. Do bitek wołowych zaserwujcie kaszę gryczaną oraz ogórki kiszone – to idealne zestawienie!