
Składniki
1.2 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
60 mililitrów
0.5 łyżeczki
400 gramów
100 gramów
1.5 litra
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię i paprykę podziel na mniejsze kawałki. Pozbądź się pestek. Cebulę podziel na ćwiartki, a obrany czosnek pozostaw w całości.
Krok 2
Na dużej patelni wlej oliwę i smaż, aż wszystkie warzywa nabiorą złoto brązowego koloru.
Krok 3
Dodaj przyprawy Knorr, Imbir, Kmin, Kurkumę i smaż jeszcze jedną minutę.
Krok 4
Przełóż zawartość patelni do dużego garnka. Wlej gorącą wodę, dodaj kostki Knorr, ciecierzycę i soczewicę. Gotuj powoli ok. 30 minut.
Krok 5
Po tym czasie zmiksuj zupę, aż będzie gładka i kremowa. Podawaj z łyżką jogurtu posypaną pestkami dyni.

Dobra rada:
Do zupy pasują również pikantne przyprawy np. Chili z Indii Knorr.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa dyniowa
Zupa dyniowa cieszy się ostatnio dużą popularnością. Nic dziwnego! Jest pyszna i aromatyczna, a najlepiej smakuje jako zupa krem. Często jest przygotowywana z niewielkiej ilości składników, ale jeśli dodasz do niej paprykę, ciecierzycę i soczewicę – zyskasz jeszcze ciekawsze połączenie smaków.
Dla kogo?
Dla miłośników zupy dyniowej i wszystkich, którzy kochają zupy kremy. Ten przepis trafi w każde gusta!
Na jaką okazję?
Zupa dyniowa to zawsze idealny pomysł na obiad. A już obowiązkowo jesienią, kiedy sezon dyniowy w pełni.
Czy wiesz, że?
Zmiksowanie zupy to świetny sposób na włączanie wartościowych składników, których nie lubimy. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku dzieci.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do zupy odrobinę chili. Będzie pikantnie!