Tarta z wędzoną rybą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z wędzoną rybą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

2

heart
21 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jest równie dobra na ciepło i na zimno. TARTA Z WĘDZONĄ RYBĄ, czyli na przykład dorszem, pstrągiem albo makrelą jest znakomita na przystawkę, możesz także podać ją na obiad z sałatą. Jeśli coś zostanie, zabierz następnego dnia do pracy na drugie śniadanie. Uważaj tylko na głodnych kolegów!

Krok 2

Mąkę wsyp do miski, w środku zrób „studnię", czyli dołek. Dodaj masło. Roztrzep jajko, przypraw solą i pieprzem, wlej do dołka w mące razem z sokiem cytrynowym. Szybko zagnieć, ulep kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Przygotuj masę śmietankową: jajka roztrzep ze śmietaną i koperkiem, przypraw do smaku (nie sól za dużo, bo wędzona ryba jest słona). Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, włącz termoobieg. Ciasto rozwałkuj do grubości 5 mm, przenieś na wałku do formy na tartę posmarowanej masłem i posypanej mąką (patrz strona…). Spód i boki ciasta ponakłuwaj widelcem. Przykryj kółkiem z pergaminu, posyp fasolą. Upiecz „na biało" (ciasto nie może się przyrumienić) - trwa to około 15 minut. Zdejmij fasolę i pergamin, a ciasto posyp 2/3 sera. Obłóż kawałkami ryby, polej masą śmietankową. Posyp resztą sera, zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni. Piecz jeszcze 15 minut. Podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z wędzoną rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z wędzoną rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z wędzoną rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z wędzoną rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z wędzoną rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z wędzoną rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z wędzoną rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z wędzoną rybą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej