Truskawkowy kieszonkowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Truskawkowy kieszonkowiec

Autor: Dariusz Mrowiec

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 kilogram

1 sztuka

1 łyżka

400 gramów

250 gramów

1.5 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyć i podzielić na 4 części. Naciąć z jednej strony tworząc kieszonkę. Trzeba uważać, aby nie przedziurawić kieszonki, bo całe nadzienie będzie wypływało.

Krok 2

Nadzienie - ser, majonez i oregano wymieszać.

Krok 3

Mus truskawkowy. Truskawki drobno posiekać, ewentualnie “przeblendować”, wrzucić na mały ogień z łyżka śmietanki. Kiedy powstanie konsystencja budyniu odstawić.

Krok 4

Przygotowanie ziemniaków. Kroimy w łódeczki, smarujemy masłem i wrzucamy do piekarnika.

Krok 5

Sałatę należy umyć, pokroić, lekko skropić oliwą z oliwek i odstawić do lodówki.

Krok 6

Przygotowanie piersi z kurczaka. Kieszonki, wypełniamy nadzieniem i całość delikatnie ale dokładnie obwiązujemy bawełnianą nitką. Kostkę Rosołowa rozcieramy w naczyniu z oliwą i wcieramy w kurczaka. Wkładamy do piekarnika.

Krok 7

Można nasze łódeczki użyć jako podstawki, aby ser nie wyciekł od razu. W zależności od rodzaju piekarnika (ok. 200 stopni) trzymamy 15-22 min i następnie na chwilę kładziemy na rozgrzaną patelnię, aby ładnie z każdej strony przysmażyć.

Krok 8

Po około 20 minutach pieczenia wyciągamy ziemniaki układamy na talerzu obok zimną mieszankę sałat. Na chwilkę wrzucamy na ogień nasz mus truskawkowy. Roladki z kurczaka kładziemy na talerzu i przekrawamy na pół - dajemy ładnie wypłynąć nadzieniu. Kurczaka polewamy musem.
Danie będzie ładnie wyglądało udekorowane truskawkami pokrojonymi w ćwiarteczki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Truskawkowy kieszonkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Truskawkowy kieszonkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Truskawkowy kieszonkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Truskawkowy kieszonkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Truskawkowy kieszonkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Truskawkowy kieszonkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Truskawkowy kieszonkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Truskawkowy kieszonkowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej